• Αρχική
  • Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΑΣ
  • Ιστορικό του Συνδέσμου

Ιστορικό του Συνδέσμου

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ

 Ιούλιος 1958:  Εισήγηση από αποφοίτους του 1957-58 και άλλους συναποφοίτους, για την ίδρυση συλλόγου αποφοίτων Λυκείου Νεοκλέους. Καταρτίζεται προσωρινή επιτροπή από αποφοίτους 1957-58 για την περαιτέρω προώθηση του όλου θέματος. Σε δύο συνεδριάσεις, 29/3/59 και 12/4/59, εγκρίνεται το Καταστατικό και διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου. Σε μια συνάντηση πέραν των 100 συναποφοίτων στο τότε οίκημα του Λυκείου Νεοκλέους παρά την Πύλη Πάφου. Το πρώτο ΔΣ είναι πια γεγονός. Καταρτίζεται σε Σώμα ως εξής: Σάββας Δρουσιώτης, Πρόεδρος, Ελένη Χριστοφορίδου, Αντιπρόεδρος, Όθωνας Γιαγκουλλής, Γεν. Γραμματέας, Ευγένιος Κολαρίδης, Ταμίας, Σάββας Παφίτης, Β. Γραμματέας, Ζωούλα Ψυλλίδου, Β. Ταμίας, Άκης Γεωργιάδης, Έφορος.

Το νεο-εκλεγέν ΔΣ του ιστορικού πια Συλλόγου Αποφοίτων Ανωτέρου Εμπορικού Λυκείου Λευκωσίας (ΣΑΕΛΛ) αρχίζει αμέσως τις δραστηριότητές του. Ενοικιάζεται οίκημα με όλα τα χρειώδη, περιλαμβανομένου κυλικείου, στην οδό Πασιάδου 17 (τώρα Θ. Δέρβη). Οργανώνονται υπο-επιτροπές με συμμετοχή μελών του Συλλόγου όπως, Επιτροπή Θεάτρου, Μορφωτική και Αθλοπαιδιών. Αρχίζει μια εξαιρετική δουλειά απ΄ όλους τους συναποφοίτους, και γινόμαστε μια μεγάλη οικογενειακή φωλιά. Οργανώνονται τακτικές μουσικές βραδιές στο οίκημα του Συλλόγου με χορό, τραγούδι, φαγητό. Πρωτόγνωρα για την εποχή μας. Κάθε απόγευμα και βράδυ ο Σύλλογος ήταν το σημείο συνάντησης όλων των συναποφοίτων. Γίνονται επισκέψεις στα Φυλακισμένα Μνήματα, τιμής ένεκεν, γηροκομεία και νοσοκομεία. Αρχίζουμε επαφές με άλλους συλλόγους της Λευκωσίας όπως, του Παγκυπρίου Γυμνασίου και της Εμπορικής Σχολής Σαμουήλ. Η θεατρική μας επιτροπή πρωτοστατεί και με την βοήθεια των αξέχαστων καθηγητών μας Νικόλα Ξιούτα και Γιάννη Κατσούρη αρχίζει να πρωταγωνιστεί. Ανεβάζουμε την πρώτη παράσταση στο θεατράκι των Δημοσίων Υπαλλήλων με το μονόπρακτο έργο του Γιάννη Κατσούρη «Ο Προδότης» με ηθοποιούς τους Άκη Γεωργιάδη και Κυριάκο Κορινό. Στη συνέχεια ανεβάζεται στο κινηματοθέατρο Ρόγιαλ, το πατριωτικό έργο, επίσης του Γιάννη Κατσούρη, «Ώρα 5:33» με τους Άκη Γεωργιάδη, Κυριάκο Κορινό και Σωφρόνη Μάντη (ώρα που απαγχονίζονταν οι αγωνιστές του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων κατά των Άγγλων κατακτητών). Ακολουθούν πάμπολλες εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκδρομές, ανταλλαγές με άλλους συλλόγους, μουσικές βραδιές, και άλλα καλλιτεχνικά. Για αρκετά χρόνια συνεχίζουμε το ωραίο μας έργο όπως μας γράφει ο αγαπημένος μας Λυκειάρχης κ Κυριάκος Νεοκλέους σε επιστολή του για την πρώτη επέτειο του Συλλόγου μας (το 1960).

Η ασταθής περίοδος μέχρι το 1974 και η ταραχώδης κατάσταση είχε την απήχησή της σε όλη την κοινωνία και στους αποφοίτους, και από οικονομικής άποψης, και με κόπους πολλούς κατορθώνουμε να υπάρχουμε, οπότε γύρω στα 1967 αναστέλλονται στην ουσία οι δραστηριότητες του Συλλόγου. Εξακολουθεί βεβαίως η επαφή μεταξύ μας αλλά χωρίς οργανωμένο πλαίσιο. Έτσι, αμέσως μετά την κατάργηση του Λυκείου μας στα 1983 και την αφυπηρέτηση του Λυκειάρχη μας, γίνεται νέα πρωτοβουλία ίδρυσης Συλλόγου, η οποία αποφέρει καρπούς στις 22 Φεβρουαρίου 1984 με την επανίδρυση του Συλλόγου με το όνομα Σύνδεσμος Αποφοίτων Λυκείου Νεοκλέους, ο οποίος λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα, και ο οποίος διατηρεί και οίκημα στη Λεωφόρο Μακαρίου 52, Λευκωσία, με αρωγή τόσο της φίλης Λυδίας Μελισσά Γαβριηλίδου που παραχωρεί τον χώρο σε χαμηλό κόστος, όσο και του κοινωνικο-πολιτιστικού ομίλου ΕΝΟΡΑΣΗ που αξιοποιεί μαζί μας τον χώρο και συμβάλλει στην στήριξή του.

Αυτά για χάριν της ιστορίας του αγαπημένου μας Λυκείου.

Άκης Γεωργιάδης, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου του 1959 και του 1984.

    Υστερόγραφο 1: Ευχαριστίες σε όλα τα μέλη των εκάστοτε ΔΣ και όλων των συναποφοίτων από της ιδρύσεως του Λυκείου μας το 1950 μέχρι το κλείσιμο του σχολείου μας το 1983.
    Υστερόγραφο 2: Στους Καθηγητές και Συναποφοίτους που έφυγαν, αιωνία να είναι η μνήμη τους, θα τους θυμόμαστε πάντα.
    Υστερόγραφο 3: Υλικό, προσωπικές σημειώσεις Άκη Γεωργιάδη, Περιοδικά Λυκείου και Ημερήσιος Τύπος.Εκτύπωση Email