ΕΚΗΔΕΥΘΗ Ο ΑΡΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ

Μέσα σε ατμόσφαιρα βαθύτατου πένθους, αλλά και περηφάνιας, εκηδεύθη το Σάββατο, 27 Απριλίου, ο μέχρι πρόσφατα αγνοούμενος από τον Αύγουστο του 1974 Μάριος Γιάγκου Χατζησάββας.
Τα όσα εγκωμιαστικά αναφέρονται στη συνέχεια για τον Μάριο δεν αποτελούν εκδήλωση κοινωνικής ανάγκης, ούτε λόγια παραμυθίας των οικείων του. Είναι έκφραση συναισθημάτων του γράφοντος, που βγαίνουν από τα μύχια της ψυχής του, αλλ’ είναι και μια επιβεβλημένη επιτέλεση καθήκοντος που του υπαγορεύει η συνείδησή του. Η από ραδιοφώνου αγωνιώδης έκκληση του πατέρα τού Μάριου, κατά τον μαύρο εκείνο Αύγουστο, με την οποία τον καλούσε να επικοινωνήσει μαζί του, ηχεί ακόμα στ’ αυτιά μου και μου επαναφέρει στη μνήμη τις βασανιστικές σκέψεις που πέρασαν τότε από το μυαλό μου και που δυστυχώς επαληθεύτηκαν.
Ο Μάριος, γόνος της πολύτεκνης οικογένειας του Γιάγκου και της Ελπίδας Χατζησάββα από την Αγλαντζιά, απεφοίτησε με βαθμό «άριστα» από το δημοτικό σχολείο της γενέτειράς του και από τις γυμνασιακές τάξεις του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Το σχολικό έτος 1970-71 ενεγράφη στο Παγκύπριο Οικονομικό Λύκειο Λευκωσίας, ευρύτερα γνωστό ως Λύκειο Νεοκλέους, στο οποίο διέπρεψε και εντυπωσίασε τους πάντες, τόσο με την εξαίρετη επίδοση σε όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα, όσο και με το απαράμιλλο ήθος του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι συμμαθητές του τον αποκαλούσαν δάσκαλο.
Προικισμένος με σπάνιες αρετές, ο Μάριος ξεχώριζε με το ήθος, τη σεμνότητα, την οξυδέρκεια, την καλοσύνη, την ευγένεια, τον αλτρουισμό και τη φιλοπατρία του, μια αρετή την οποία απέδειξε και εμπράκτως με τον ηρωικό του θάνατο, μαζί με άλλους ήρωες του πολύπαθου 361ου  τάγματος πεζικού. Σε τιμητική πλακέτα που επέδωσαν προσφάτως στην οικογένεια τού Μάριου ο Λυκειάρχης του κ. Κυριάκος Νεοκλέους (συνταξιούχος σήμερα εκπαιδευτικός) μαζί με Καθηγητές του, στην παρουσία και Συνταξιωτών του, αναφέρονται και τα εξής: «Ο Μάριος Χατζησάββας ήταν σπάνιο υπόδειγμα τέλειου μαθητή, άμεμπτου ήθους, αξιοπρεπούς συμπεριφοράς, διαυγέστατου πνεύματος, και με άριστες επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα και δραστηριότητες».
Είχα την τύχη να διδάξω στο τμήμα τού Μάριου για τρία σχολικά έτη. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς υπηρεσίας μου στη μέση εκπαίδευση δίδαξα σε χιλιάδες μαθητών, από τους οποίους εκατοντάδες ήταν άριστοι στην επίδοση και στο ήθος. Όμως, αν έπρεπε να επιλέξω έναν που να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ως ο πιο ολοκληρωμένος μαθητής, αυτός θα ήταν ο Μάριος Χατζησάββας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο απολυτήριο του Λυκείου που του απενεμήθη στο τέλος του σχολικού έτους 1972-73, ο Μάριος συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία, πιθανότατα παγκυπρίως, και «εσάρωσε» όλα τα βραβεία.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Αντώνης Λίγγης
Λευκωσία, 16 Μαΐου 2013

 

Εκτύπωση Email